Värktabletter kan öka risken för njursvikt vid vätskebrist

Foto: Drick vatten!

Sommaren lockar med sol och ledighet, men värmen innebär också en ökad risk för vätskebrist. För den som behandlas med vissa läkemedel kan uttorkning leda till allvarliga biverkningar, något som många inte känner till. Värktabletter med ibuprofen är ett exempel som kan bli farligt i värmen.

Vätskebrist kan slå mot njurarna

Vätskebrist kan uppstå snabbt, både vid värmebölja och vid exempelvis diarré eller feber. Symtom som muntorrhet, minskade urinmängder och trötthet kan vara tecken på att kroppen behöver mer vätska. Många får huvudvärk när de blir uttorkade och väljer då att ta en värktablett, ofta ibuprofen, för att lindra smärtan. Men det kan förvärra situationen.

– Det är viktigt att inte ta värktabletter med ibuprofen, naproxen eller acetylsalicylsyra vid vätskebrist eftersom de kan öka risken för akut njursvikt, säger Catharina Claesson, Chef Farmaci på Apotek Hjärtat.

Akut njursvikt kan ge symtom som illamående, trötthet och svullnad, och kan i vissa fall kräva sjukhusvård.

Varför är ibuprofen en risk vid uttorkning?

Ibuprofen tillhör gruppen NSAID, läkemedel som används för att dämpa smärta och inflammation. Vid normal vätskebalans fungerar dessa preparat för de flesta utan större risk, men vid vätskebrist minskar blodflödet till njurarna. NSAID-preparat kan då försämra njurarnas förmåga att filtrera blodet ytterligare, vilket kan leda till akut njursvikt.

Många har ibuprofen hemma och använder det vid huvudvärk eller muskelvärk, vilket gör det viktigt att känna till denna risk, särskilt under varma sommardagar.

Andra läkemedel som påverkas av uttorkning

Utöver NSAID-preparat finns fler läkemedel som kan orsaka problem vid vätskebrist:

  • Blodtryckssänkande läkemedel (t.ex. ACE-hämmare och diuretika) kan öka risken för njursvikt.
  • Metformin, som används vid typ 2-diabetes, kan leda till mjölksyraförgiftning.
  • SGLT2-hämmare kan påverka njurfunktionen negativt.
  • Litium, som används vid bipolär sjukdom, kan leda till förhöjda litiumnivåer och njurpåverkan.

Så undviker du vätskebrist

För att minska risken för uttorkning bör du dricka vatten regelbundet och komplettera med vätskeersättning vid behov, särskilt under varma dagar eller vid sjukdom med feber och diarré. Att vistas i skuggan och undvika fysisk ansträngning under dagens varmaste timmar minskar också risken.

Om du använder något av dessa läkemedel och misstänker vätskebrist bör du kontakta apotek eller vården för rådgivning innan du tar nästa dos.