3 tips för att skydda dig mot solen

Att ligga och pressa i solen när sommaren kommer tycker många är bland det bästa som finns. Brunbränd hy är allmänt ansett som vackert och många strävar efter att uppfylla detta skönhetsideal. Lite solbränna är bra och får oss att må bättre, men det finns en mörk baksida med att allt för aggressivt grilla sig i solens strålar.

I solljuset finns nämligen UV-strålning som kan ge oss hudcancer om det vill sig riktigt illa. Därför är det viktigt att man tar det försiktigt och skyddar sig mot den skadliga strålningen på bästa möjliga sätt. Vår ljusa hy gör oss nordbor extra känsliga för solens strålar.

Här är tre viktiga tips som du bör ta till dig om du vill undvika de värsta riskerna i solen.

1. Använd solskyddsfaktor!
Detta är speciellt viktigt i början av sommaren innan du har vant dig. När du börjar känna att huden svider och blir röd – ja, då är det redan för sent. Använd en solkräm med faktor 10 till kroppen och förstärk skyddet på till exempel axlar och näsa med en högre solskyddsfaktor. Speciellt viktigt är detta för barn och där har du som förälder ett stort ansvar.

2. Kolla varandra!
Ett första tecken som är väldigt viktigt att vara uppmärksam på är om någon av din leverfläckar du har på kroppen plötsligt blir större eller ändra form. Givetvis kan det vara svårt att hålla koll på en fläck du har på ryggen. Därför är det bra om man kan kolla varandra i familjen. Om man upptäcker rodnad kring en leverfläck är det viktigt att man så fort som möjligt uppsöker en läkare som kan bedöma om det rör sig om en elakartad förändring.

3. Sola i perioder
Ligg aldrig i solen en hel dag. Speciellt i början av sommaren (eller i början av en utlandsvistelse) är du viktigt att du tar pauser. Sola en timme, ta sedan på dig tröjan och gör något annat en stund. Efterhand som din hud vänjer sig vid solen kan du sedan sola i allt längre intervaller. Så fort du ser att huden blir röd ska du inte sola mer den dagen.

Sist men inte minst så kommer här det kanske viktigaste rådet av alla. Använd ditt sunda förnuft och bli inte dumdristig i din jakt på brun och fin hy. Solar du för mycket kommer du dessutom att bli rynkig i förtid, och det är nog inte du allra helst vill gissar jag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *