8 av 10 anlitar ”Googledoktorn”

Dr Google

Vad är det första du gör när du känner dig sjuk? Ja, de allra flesta av oss sätter sig vid datorn, konsulterar Google och sätter igång att söka efter symptomen vi upplever.

Sökningar som ”Ont i halsen”, ”Symptom vid matförgiftning” eller ”Hur vet man att man har influensan?” är väldigt populära och vi gillar uppenbarligen att ställa diagnos på oss själva. Det behöver givetvis inte vara något dåligt, men tänk på att en diagnos ställd av en läkare är betydligt mer pålitlig, då de kan väga in år av erfarenhet och utbildning.

Att ställa diagnos på sig själv kan vara problematiskt på många sätt. Börjar du söka efter sjukdomssymptom så kan jag nästan garantera att du kommer känna dig sjukare än vad du gjorde från början. Du kommer hitta massor av sjukdomar som du inte kände till sedan tidigare, och det händer att oron faktiskt gör att du blir sjuk på riktigt. Oro är ofta en början på stressrelaterade sjukdomar, vilket är en sjukdomskategori som har ökat väldigt mycket det senaste decenniet.

Jag tycker gott att du kan googla om du har ett tydligt symptom. Men var källkritisk. Det finns många sajter som inte har något annat intresse av att hjälpa dig, än att möjligen sälja produkter till dig. Vårdguiden eller 1177.se är bra källor där allt material är faktagranskat av läkare. Det finns även andra pålitliga källor, men ta gärna redan på vem/vilka som ligger bakom sajten och tänk efter vad du tror är syftet med den.

Det allra bästa alternativet är alltid att besöka en vårdcentral och låta en riktig läkare ställa diagnos på dig. Många gånger kan det kännas tryggare när du får veta vad det är som har drabbat dig. Ofta är lösningen bara några dagars vila, kanske lite smärtstillande eller i värsta fall en antibiotikakur.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *