Behandla orsaken – inte symptomen

Jogging

Läkemedel räddar varje år tusentals liv runt om i världen. Men samtidigt som mediciner gör närmast ofattbar nytta, så finns det också en gigantisk överkonsumtion. Har du huvudvärk så tar du en värktablett och jobbar vidare. När tabletten slutar verka tar du en ny, osv. Frågan du bör ställa dig själv i det läget är:

-Varför har jag ont i huvudet?

Då angriper du problemet från rätt håll. Istället för att stirra dig blind på symptomen så bör du istället leta efter orsaken och försöka hitta en lösning på problemet som gör att du slipper ta värktabletter. Att stoppa i sig det under en längre tid är nämligen inte speciellt nyttigt.

Är du stressad? Eller kan det möjligtvis vara så att du har problem med synen? Sover du tillräckligt eller sitter du i en miljö där luften är dålig? Alla dessa faktorer kan nämligen bidra till att du får huvudvärk, och då är de problemen du ska angripa istället för att dämpa smärtan med läkemedel.

Ett annat klassiskt exempel är ju antibiotika. Många som är riktigt förkylda kommer till sjukvården för att få penicillin utskrivet, för att på så sätt påskynda tillfrisknandet. Förutom att det inte har någon effekt över huvud taget så bidrar överutskrivning av antibiotika till att resistenta bakterier utvecklas, vilket i förlängningen kan leda till att våra barn och barnbarn kommer att dö i sjukdomar som till exempel lunginflammation som var en väldigt dödlig sjukdom innan penicillinet upptäcktes. Antibiotikan kommer nämligen att bli verkningslös i framtiden om vi fortsätter att överkonsumera den.

Det finns många sätt att hålla sig frisk. Genom att äta bra och röra på sig så undviker du många sjukdagar under ett år. Frisk luft kan i många fall fungera lika bra eller bättre än en värktablett, något som väldigt många borde tänka på istället för att rutinmässigt peta i sig den där alvedonen när huvudet börjar kännas tungt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *