Huskurer – fungerar det?

Huskurer - fungerar de?

Jag får ofta frågan om olika husmorstips eller huskurer fungerar, den ena mer märklig än den andra. Det finns givetvis inget enkelt svar på den frågan. Vissa fungerar alldeles utmärkt, medan andra bara är skrock och påhitt. Vi ska dock inte underskatta den så kallade placebo-effekten. Om man tror att något ska fungera, ja då är chansen faktiskt ganska stor att det gör det. Hjärnans kraft är stor och vi kan påverka mer än vi tror genom att tro…

Här följer en enkel genomgång av några av de vanligaste huskurerna, var och en följd av en liten kommentar från mig. Trevlig läsning!

Äta vitpepparkorn för att undvika magsjuka

Nja, med största sannolikhet handlar det här om skrock och gammal folktro. Inte för att det har bedrivits någon omfattande forskning i ämnet, men det finns ingenting som talar för att det faktiskt skulle ha någon effekt. Men som sagt – tror du på det, och upplever att det hjälper dig – ja, då ska du absolut prova det. Vitpeppar är inte farligt på något sätt så du har liksom inget att förlora.

Ta tandkräm på munsår

Det här rekommenderar vi absolut inte. Det finns idag många mediciner mot munsår (Herpes) som är väldigt effektiva, exempelvis Anti och Vectavir. De är billiga och har bevisad effekt – till skillnad mot tandkrämen, som bara kommer göra dina besvär värre. Använd gärna tandkräm – men använd den till det som den är till för, nämligen att borsta tänderna med.

Andas in het vattenånga vid nästäppa

Ett klassiskt husmorstips vid förkylning är att sätta sig över ett fat med hett vatten, med en handduk över huvudet och andas in den heta ångan. Eventuellt kan du även addera någon form av krydda i vattnet för att öka effekten ytterligare. Det kan absolut linda besvären tillfälligt eftersom den varma och fuktiga vattenångan löser upp dina ”proppar” i näsan. Däremot är det ju mer tveksamt om den har någon långsiktig effekt. Prova gärna, för precis som vitpepparkorn så är vattenånga relativt riskfritt att experimentera med…

Tips vid huskurer

  1. Om det inte innebär att du stoppar i dig något farligt, så kan du gärna prova olika typer av huskurer. Tror du på det, så kan det mycket väl hjälpa.
  2. Gå inte under stegar, lägg inte nycklarna på bordet och krossa för guds skull inte en spegel. Nä, jag skojar bara…alla dessa metoder är ju bara vidskepelse och skrock – till skillnad från vissa huskurer, som faktiskt kan fungera!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *