Ont i stortån?

Har du ont i stortån?

Lider du av en stel och öm stortå? Då kan du ha drabbats av någon av nedanstående tillstånd; alla är relativt vanliga. Stortåleden är för många en källa till smärta och obehag, men ofta går besvären att lindra. Den största rekommendationen vi kan lämna är att söka läkare – det finns ofta bra hjälp att få.

Gikt

…eller så kallad ”Portvinstå”. Drabbar främst äldre män som överkonsumerar proteinrik mat och alkohol. Det händer så klart att även andra grupper drabbas av denna åkomma, men överrepresentationen är mycket klar i ovan nämnda grupp. Gikt kan konstateras genom ett enkelt blodprov och du kan få medicin utskriven av din läkare.

Hallux Valgus

När stortån vrids inåt kan du ha drabbats av Hallux valgus. Det betyder just ”Sned stortå” och är vanligast bland kvinnor. Troligtvis är högklackade skor med spetsig tå en starkt bidragande orsak till denna diagnos, som kan vara mycket smärtsam. Misstänker du att du har fått Hallux valgus ska du söka läkare så fort som möjligt. Det går att operera bort besvären.

Artros

En tredje vanlig åkomma i stortåleden är Artros. Det är en ledsjukdom som till viss del kan vara ärftlig. Den kan också förvärvas genom ett trauma, en yttre åverkan på stortåleden. Själva leden blir ofta väldigt framträdande, p.g.a broskbildning och det ser ut lite som en knöl på stortåns ovansida. Leden blir väldigt öm för beröring och du behöver lägga viss kraft på att hitta skor som passar din fot. Det du ska se upp med är skor som har sömmar eller öljetter precis vid stortåleden.

Även skor som sitter väldigt tajt blir ofta outhärdliga att ha på sig om du lider av artros. Det finns en mängd receptfria mediciner som du kan använda. Om de verkligen hjälper är svårt att säga. Vissa uppger att symptomen lindras, men effekten har inte kunnat bevisas i kliniska studier. Något som dock har konstaterats är att fysisk aktivitet har positiv effekt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *