Stressmage?

Stressmage

Har du problem med din mage? Känner du att det börjar knipa eller suga i magen så fort du har lite för mycket att göra? Då har du förmodligen det som brukar kallas för stressmage – ett första tecken till att du borde försöka ta det lite lugnt.

Det är ett väldigt vanligt fenomen att människor får symptom i magen när det är något annat som inte riktigt står rätt till. Det brukar yttra sig i att man blir överkänslig för vissa livsmedel, exempelvis kaffe eller lök. Magen klarar helt enkelt inte av att hantera ”stark” mat och följden blir ofta att du närmast panikartat måste uppsöka en toalett.

Nyckeln till problemet är ofta att försöka stressa av. Och tro mig – jag vet att det inte är så lätt. Många av oss har ett liv som är helt genomsyrat av stress. Vi stressar till jobbet, bara för att hinna till en dag fylld av möten då vi inte hinner få något av det som stod på ”att-göra-listan” gjort, vilket i sin tur leder till att vi blir ännu mer stressade. Vi stressar hem för att hämta barn, klippa gräs, skjutsa till träningar, träna själv, laga mat, umgås med vänner och tvätta bilen. Ja, många av er känner säkert igen det här, vilket på sitt sätt är både sorgligt och tragiskt.

Min högst personliga åsikt är att vi i det moderna samhället är alldeles för dåliga på att prioritera. Det går inte att göra allt och vara med på allt och ställa upp på allt. Välj det du verkligen vill göra och koncentrera dig på det. Stress tar bort det roliga i det du verkligen älskar att göra, och till slut kommer din kropp och din hjärna att säga ifrån. Lyckas du inte bryta beteendet så kommer du tids nog att damma in i väggen riktigt hårt – och då kan vägen tillbaka vara både lång och svår!

Vad kan man göra?

  • Börjar magen strejka så är det en första varningssignal. Ta den på allvar!
  • Om du har möjlighet, ta några dagar semester. Planera inget utan koncentrera dig på att bara ta det lugnt.
  • Stäng av telefonen – och ha definitivt inte din jobbmobil på hela dygnet. Det finns få saker som kan framkalla stress lika mycket.

Det finns även läkemedel du kan ta, men ofta kan du genom att försöka ändra en smula på din livsstil klara dig utan dem. Det finns en del naturmedel som en del tycker funkar bra när de ska stressa av. Jag tänker exempelvis på vissa sorters te. Det kan också vara bra att undvika stark mat och kanske ta lite mjölk i kaffet om du anser det vara en för stor uppoffring att helt sluta med denna ädla dryck.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *