Ta hand om din hud!

Torr hud

Inte för att det är en allvarlig sjukdom, men ett av de allra vanligaste problemen här uppe i Norden är torr hud. Det är givetvis inget farligt, men kan leda till en hel del besvär; det vanligaste är att det kliar och svider.

Allra vanligast är besvären under vintern när det är kallt och luften är torr. Men du kan vara lugn – det finns hjälp att få.

Det allra bästa tipset vi kan ge dig är att skaffa en bra hudkräm. Du kanske inte behöver använda den året runt, men just när luften är torr och det är kallt ute så kan det vara väldigt skönt med en återfuktande produkt. Den här typen av ”läkemedel” är relativt billiga. Vi rekommenderar dock att du undviker de allra billigaste, som ofta är rinniga och innehåller mycket vatten istället för aktiva substanser. Men det finns heller ingen anledning att börja med någon av de allra dyraste.

Lite beroende på var dina besvär yttrar sig så finns det olika typer av produkter som du kan använda. Händerna är ett vanligt ställe att drabbas av torr hud på och då kan du med fördel använda en fet handkräm. För de flesta räcker det att smörja in sig morgon och kväll, men för en del krävs det fler behandlingar. Det finns smidiga småtuber som du enkelt kan ha med dig i handväskan eller i bilen handskfack. Har du problem av mer allvarlig karaktär, med hud som spricker och kliar kan du prova att smörja in händerna på kvällen och sedan sova med tunna tygvantar. Det är också bra att ha vantar på sig utomhus, åtminstone om det är kallt ute. Det hjälper händerna att behålla sin naturliga fukt och kan lindra dina besvär.

Ansiktet är en annan del av kroppen som ofta drabbas av torr hud. Det är en utsatt del av huden som hela tiden exponeras för väder och vind. Även många inomhusmiljöer har väldigt torr luft, vilket bidrar till att ”suga” ur fukten ur din hud. Det gäller framför allt kontorsmiljöer med mycket datorer och annan elektronik.

Många överdriver sitt duschande vilket gör att huden torkar ut. Försök att inte duscha mer än en gång per dag och se till att använda en fuktgivande duschcreme. Kanske behöver du inte ens duscha varje dag?

Tre bra tips för torr hud

  • Skaffa en återfuktande hudkräm
  • Ha vantar på vintern
  • Duscha inte i onödan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *