Viktminskning – så funkar det

Viktnedgång

På ett sätt tycker jag att det är lite sorgligt, men en av de vanligaste ämnena som jag får frågor kring handlar om att gå ner i vikt. Det är dieter hit och supermetoder dit. Men när det handlar om viktminskning är det egentligen ganska enkelt. För att gå ner i vikt måste du förbränna mer energi (kalorier) än du stoppar i dig. Gör du det så kommer du att gå ner i vikt. Äter du mer kalorier än du gör av med så kommer du följaktligen att gå upp i vikt.

Kost, bantning och olika dieter är ett av de största samtalsämnet i dagens samhälle. Det bottnar naturligtvis i den utseendefixering som har härskat i västvärlden i princip genom hela århundradet. Många har tjänat miljoner på att utveckla bantningsmetoder och den senaste trenden är så kallad periodisk fasta. Den vanligaste metoden kallas 5:2 och innebär enkelt förklarat att du äter som vanligt i fem dagar för att sedan fasta i två dygn. Huruvida det fungerar eller inte tänker jag låta vara osagt, men det jag konstaterar är att de flesta koncept inom viktminskningsindustrin är ren bullshit och påhittade med ett enda syfte – nämligen att tjäna pengar.

Men för att återgå till kärnan i det här inlägget. Finns det någon metod som fungerar? Ja, det gör det så klart. Viktminskning handlar om att få en negativ energibalans, det vill säga att äta mindre energi än vad du förbränner under dagen. Det spelar egentligen ingen roll vad du äter, men du måste så klart ha koll på hur många kalorier du stoppar i dig.

Det finns många hjälpmedel du kan använda för att hålla koll på kaloriintaget, bland annat flera bra appar. Du registrerar helt enkelt vad du äter, och hur mycket du rör på dig. Du får då en bra översikt och koll på hur många kalorier du har kvar att äta under innevarande dygn. Mycket enkelt och ett riktigt bra hjälpmedel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *